Szykują się 3 miesiące z kulturą na dachu Galerii Północnej

Na trzy miesiące zielone ogrody na dachu Galerii Północnej zamienią się w przestrzeń pełną kultury. Wystartował w nim cykl koncertów, lekcji jogi i spotkań z literaturą, który wypełni czerwiec, lipiec i sierpień.

Kilkadziesiąt koncertów m.in. muzyki filmowej i jazzowej, ale też słynnych coverów, do tego zajęcia z jogi na trawie oraz wspólne czytanie bajek i literatury młodzieżowej. Odwiedzając w czerwcu, lipcu i sierpniu ogrody na dachu Północnej, będzie można być bliżej kultury.  Wszystko za sprawą całej serii wydarzeń, które tam zaplanowano.

Wśród nich pojawią się koncerty instrumentalne, które przez cały czerwiec, odbywać będą się co tydzień od środy do soboty w godzinach od 17.00 do 18.00 oraz od 19.00 do 20.00. Najbliższe zaplanowano na 7-10 czerwca, 21-24 czerwca oraz 28 czerwca – 1 lipca. Muzyka zabrzmi w ogrodach też w lipcu i sierpniu, zapowiadają organizatorzy.

– Tegoroczny sezon koncertowy na dachu jest niezwykle intensywny. Praktycznie codziennie będzie można wpaść do ogrodów i posłuchać świetnej muzyki, a przy tym zrelaksować się pośród przyrody. W tym roku stawiamy na różne motywy muzyczne w wersji instrumentalnej – zapowiada Barbara Andrzejewska, marketing manager Galerii Północnej w Warszawie.

- Chcemy, aby muzyka towarzyszyła relaksowi i wypoczynkowi w ogrodach oraz była tłem do spotkań pod chmurką i pośród zieleni. Stąd w programie aranżacje jazzowe, popowe, rockowe czy filmowe przygotowane na pianino, klarnet czy gitarę akustyczną – dodaje.  Ale nie samą muzyką żyć będą zielone ogrody na dachu, atrakcji jest więcej.

Północna przygotowała także zajęcia z jogi, które organizowane są  przez cały czerwiec w każdą sobotę w godzinach od 10.30 do 11.30 oraz od 12.00 do 13.00 . Pod okiem instruktora będzie można nauczyć się różnych asan, czyli pozycji, a także ćwiczeń oddechowych. Lekcje, odbywające się pod gołym niebem i na trawie, są otwarte dla każdego. Wstęp jest bezpłatny.

Na najbliższe zajęcia zaplanowane są na: 10 i 11 czerwca, 17 i 18 czerwca oraz 24 i 25 czerwca.

– To zajęcia zarówno dla osób, które już praktykują jogę i szukają w Warszawie przestrzeni do ćwiczeń i relaksu pośród przyrody, jak również dla tych wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają przygodę. Dzięki całemu cyklowi zajęć będzie można poznać jej tajniki i co najważniejsze odprężyć się, zadbać o swoje ciało i dobrostan– mówi Barbara Andrzejewska.

Coś dla siebie w najbliższych miesiącach w ogrodach Północnej znajdą także fani literatury. Każdego tygodnia od poniedziałku do piątku, w godzinach od 14.00 do 16.00, będzie można tu posłuchać czytanych przez lektora popularnych książek dla dzieci i młodzieży.

Jak zapowiadają organizatorzy, w czerwcu czytana będzie znana seria książek „Biuro detektywistyczne Lassego i Mai” autorstwa Martina Widmarka i Heleny Willis. Z kolei w następnych miesiącach tytuły wybrane zostaną  w głosowaniu na profilu Północnej na Facebooku.