W Warszawie można ćwiczyć jogę 17 metrów nad ziemią!

Joga to dziś jedna z najpopularniejszych aktywności, która tysiącom osób pomaga zrelaksować się i rozciągnąć. Nic więc dziwnego, że w stolicy przybywa miejsc, w których można ją praktykować. Teraz do tej coraz dłuższej listy można dołożyć kolejne.

Przez całe wakacje, w każdą sobotę i niedzielę, w ogrodach na dachu Galerii Północnej są organizowane otwarte zajęcia z jogi dla każdego, kto chce nauczyć się ćwiczeń oddechowych i fizycznych, zredukować stres i po prostu odprężyć wśród zieleni.

– To zajęcia dla każdego, kto szuka chwili wytchnienia, a jednocześnie lubi aktywność fizyczną na świeżym powietrzu oraz chce zadbać o swoją wytrzymałość psychiczną i zdrowie. Umożliwia to wsparcie doświadczonych instruktorów, ale także nietypowe otoczenie – mówi Małgorzata Łupińska, instruktorka jogi z klubu fitness Zdrofit.

Każde zajęcia odbywają się bowiem na trawie i „pod chmurką” w największym w Warszawie ogrodzie na dachu, który działa w centrum handlowym. Przestrzeń, mającą powierzchnię aż 12 boisk do koszykówki, wypełniają aleje spacerowe, polany, minizagajniki i zielone skwery.

Oprócz tego, można tam także znaleźć też unikalny w stolicy, niemal nadmorski mikroklimat, który zapewnia działająca na dachu tężnia solankowa, stworzona w uzdrowiskowej miejscowości Zabłocie. Dzięki niej w powietrzu jest znacznie więcej jodu, który korzystny jest np. dla układu oddechowego.

– Otoczenie, jakie zapewniamy ćwiczącym w połączeniu ze wsparciem praktyków, sprawia, że można przyjemnie spędzić weekend, a do tego poznać nowe asany. Z zajęć korzystać mogą zarówno osoby już uprawiające jogę, jak również dopiero zaczynające swoją przygodę z nią – zachęca Barbara Andrzejewska, marketing manager Galerii Północnej.

Zajęcia w ogrodach Galerii Północnej odbywają się co sobotę i co niedzielę (także niehandlową) w godzinach od 10.30 do 11.30 oraz od 12.00 do 13.00.

W przypadku złej pogody zajęcia są odwoływane. Aby wziąć w nich udział nie trzeba się wcześniej umawiać ani rejestrować. Organizatorzy zalecają zabranie ze sobą mat, wody, a także kremów z filtrem chroniącym przed słońcem. Partnerem merytorycznym jogi w plenerze jest Zdrofit, największa sieć fitness w Polsce.