Warszawa: powstanie starożytne miasteczko. Dzieci nauczą się w nim hieroglifów

Jak spędzić pierwszy weekend wakacji? Może na nietypowej lekcji historii. Piramida, grobowiec faraona i mumia, a do tego zabawa w archeologów i wykopaliska – to tylko niektóre z atrakcji, które już 24 i 25 czerwca czekać będą na dzieci w Galerii Północnej w Warszawie. Powstanie tam interaktywne miasteczko, które przybliży dzieciom cywilizację znad Nilu.

Egipt faraonów ze wszystkimi swoimi tajemnicami nieustannie fascynuje archeologów, którzy co rusz odkrywają kolejne jego sekrety. Teraz także najmłodsi będą mogli zaspokoić swoją ciekawość i zajrzeć do grobowca dawnego władcy, nauczyć się czytać hieroglify, a nawet spotkać z mumią.

Wszystko za sprawą jedynej w pełni bezpłatnej w Warszawie interaktywnej ekspozycji o starożytnym Egipcie, która już 24 i 25 czerwca zawita do Galerii Północnej w Warszawie. Dzięki niej najmłodsi będą mogli poznać historię faraonów i życie codzienne Egipcjan oraz bawić się z rówieśnikami w krainie sprzed tysięcy lat.

Zapewnią to jedyne w swoim rodzaju atrakcje edukacyjne, jakie przygotowano na ten weekend. W Północnej powstanie bowiem miasto zaginionej cywilizacji z aż 7 olbrzymimi starożytnymi budowlami, do których odwiedzający będą mogli zajrzeć.

Do samego miasta wchodzić będzie się przez bramę faraonów. Za nią znajdzie się m.in. wysoka na kilka metrów piramida wypełniona zagadkowymi hieroglifami, tajemniczy grobowiec z ukrytą w środku mumią, a także tron pokryty pradawnymi malowidłami, przedstawiającymi życie nad Nilem.

–  Starożytne miasteczko przybliża dzieciom świat Kleopatry i Ramzesa II. Zaznajamia z wyjątkowymi konstrukcjami, pismem czy religią dawnych Egipcjan. Jest interaktywną lekcją historii i archeologii, dzięki której dziecko może poszerzyć swoją wiedzę, ale także odkryć w sobie nowe zainteresowania i wcielić się w odkrywcę – mówi Barbara Andrzejewska, marketing manager Galerii Północnej.

Tym bardziej, że cała nauka odbywać będzie się tu poprzez dobrą zabawę. Najmłodsi, którzy odwiedzą Północną będą mieli okazję: rozwiązać kilka zagadek starożytności, nauczyć się rozszyfrowywać i czytać prawdziwe hieroglify, a także wziąć udział w wykopaliskach w piaskach pustyni niczym Howard Carter 100 lat temu.

Ponadto dzieci dowiedzą się, jak zbudować piramidę i jak stworzyć papirus - taki sam, na jakim pisano tysiące lat temu. Co więcej, każdy będzie mógł się tu wcielić w starożytnego Egipcjanina, zakładając specjalnie przygotowane stroje z epoki – zapowiadają organizatorzy.

– Ekspozycja została tak przygotowana, aby każdy mógł się na niej poczuć jak mały archeolog, który przeczesuje pustynię w poszukiwaniu skarbów. To prawdziwa gratka dla tych, których ciekawi historia, odkrywanie zaginionych światów i przygoda rodem z filmów o Indiana Jones. Wrażenia gwarantowane – dodaje.

Dodatkowo każde dziecko, które przejdzie przez całą wystawę otrzyma specjalny „Dyplom Superarcheologa”. Wydany zostanie on po zebraniu pieczątek we wszystkich atrakcjach, jakie przygotowano w Północnej. Uczestnicy będą mieli też możliwość zapozowania do pamiątkowego zdjęcia na tronie faraona.

Wstęp na ekspozycję „Zostań małym królem historii” jest bezpłatny. Ulokowana zostanie ona na 1. piętrze Galerii Północnej. 24 i 25 czerwca (sobota, niedziela) , będzie można ją odwiedzać w godzinach od 11.00 do 19.00.